Afficher ce site en français | View this website in English

Geschiedenis van de evenementensite

De Grenslandhallen kenden hun officiële opening op 13 mei 1983. Sindsdien verkeerde het gebouwencomplex in een voortdurende groeifase. In 2002 werd, in samenwerking met Studio 100, aan Hal 4 de Theatertoren gebouwd. Hierdoor werd het Congrestheater een feit en konden vanaf dat moment naast beurzen ook congressen, musicals en concerten plaatsvinden in de Grenslandhallen.

Op 21 september 2004 werd de Ethias Arena in gebruik genomen, een staaltje van bouwkundige spitstechnologie, als uitbreiding en onderdeel van de Grenslandhallen.

De opening van Plopsa Indoor in december 2005 was eveneens een schot in de roos. Deze indoorspeeltuin van Studio 100 is een complementaire troef voor de evenementensite.

In september 2011 werd door de vzw Grenslandhallen en het stadsbestuur van Hasselt bekendgemaakt dat de Sportpaleis Group de exploitatie en operationele leiding zou overnemen vanaf 1 januari 2012.

Tijdens de zomer van 2012 startte de eerste fase van grondige verbouwingen. Aan de transformatie van de Ethias Arena hing een prijskaartje van meer dan 7 miljoen euro. Bedoeling was de Ethias Arena te veranderen van een ‘lege loods’ naar een multifunctionele, efficiënte en gezellige evenementenhal. Bij de verbouwing werd de gehele structuur van de hal behouden en werd een nieuwe zaal in de bestaande gebouwd. De Ethias Arena kreeg vaste betonnen en enkele mobiele tribunes die zorgden voor een ruimtelijke verkleining en een intiemere sfeer bij de evenementen. Voorts werd het sanitair uitgebreid en kwam er een vaste vestiaire, extra togen en een nieuwe vipruimte. Een pijnpunt van de Ethias Arena was de geluidsoverdracht naar de buitenomgeving. Om de geluidsuitstoot in de lagere frequenties te verlagen, was het van belang om het dak te verzwaren. Na voltooiing van de dakwerken eind augustus 2013 was het mogelijk om in de Ethias Arena bijna alle soorten evenementen te laten plaatsvinden, elk met hun specifieke geluidsspectrum en binnen de sinds 1 januari 2013 verplichte Schauvliege-norm qua geluidsproductie, waarbij de geluidsuitstoot altijd binnen de huidige Vlarem II-normen zal liggen.

De grootste veranderingen werden gerealiseerd in de zomer van 2013, toen het bestaande Congrestheater werd geüpgraded naar een volwaardig en zelfstandig muziektheater en de nieuwe naam Ethias Theater kreeg. Lees verder.

Diezelfde zomer van 2013 werd volop gestart met de bouw van de Club Versuz. Daartoe werd de bestaande Hal 5 van de Grenslandhallen volledig verbouwd. Versuz heeft een totaaloppervlakte van 3.100m2 en bestaat uit de discotheek/club, een restaurant, een ingangspatio met buitenterrassen en een aparte feestruimte. De totale capaciteit bedraagt ruim 3.000 bezoekers. Na een investering van 5 miljoen euro en een bouwperiode van 4 maanden gingen op 14 december 2013 de deuren open voor het grote publiek.

Op 20 oktober 2017 werd op de site in de voormalige Studio Jumpsquare geopend, het grootste indoortrampolinepark van de Benelux. Daarvoor sloot de firma Jumpsquare een huurovereenkomst af met de Sportpaleis Group.

De Grenslandhallensite omvat momenteel dus de Ethias Arena, het Ethias Theater, de resterende ruimtes van de Grenslandhallen, zijnde Esplanade, Hexagoon, Hal 4, Plaza en Passage, The Venue met Versuz en Area V, Restaurant Crudo, Jumpsquare en, uitgebaat door Studio 100, Plopsa Indoor Hasselt.